Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Алармантно предупредување од д-р Кон: Белград е потенцијална епидемиолошка бомба!

Алармантно предупредување од д-р Кон: Белград е потенцијална епидемиолошка бомба!

Епидемиологот Предраг Кон изјави денеска дека Белград е „потенцијална епидемиолошка бомба“, бидејќи, како што рече, само на 13 јули, од нешто повеќе од 900 сомнителни случаи во главниот град, дури 301 или 32 проценти биле позитивни.

Кон рече дека најновите податоци за цела Србија „може“ покажуваат дека имало израмнување на епидемиолошката крива, но додаде дека тоа не е случај во Белград.

„Имаме влошување на состојбата во Белград, така што на 13 јули се јавиле 4.233 лица со симптоми поврзани со респираторни инфекции, беа прегледани 2.863, малку повеќе од 900 беа сомнителни и 301 или 32 проценти беа позитивни. Јасно е тогаш зошто Белград е жариште“, рече Кон за телевизија Б92. Според него, вирусот сега е толку присутен што „за сите што ги гледаме можеме да мислиме дека биле во контакт со заразено лице“.

„Бариерите за превентивна медицина се пробиени и вирусот влезе во луѓето, особено во Белград. Сите околу нас можат да бидат потенцијално заразени, со носење маски ќе си помогнеме себе си и здравствените работници“, рече епидемиологот.
Според него, воведувањето задолжително носење маски сигурно ќе го намали преносот на вирусот, но како што рече, останува прашањето колку брзо ќе го постигне тоа.

„Со носење маски, ја заменуваме забраната за движење. Ставањето маска на сите во затворено ја намалува можноста за пренесување. На отворено се препорачува, јас би рекол: силно, постари од 65 години и хронично болни, и секогаш кога чекате во ред каде нема растојание од 1,5 метри”. рече Кон.

Тој додаде дека е неопходно да се разбере дека борбата против епидемијата ќе биде долготрајна.

„Кога некој носи маска а оној што е заразен не, јас сум заштитен само 30%. Ако не носам, а заразените носи, јас сум заштитен 95%, а ако сите носиме тогаш сме заштитени 99 проценти. Сега имаме толку многу застапени „Можеме да мислиме дека сите биле во контакт со вирусот. Тој треба да биде во самоизолација. Ако сите бидеме во самоизолација, тогаш е подобро да се воведе полициски час“, заклучи тој.

loading...