Анализа: Ќе издржи ли воениот буџет на Русија кампањата во Сирија?

од Vladimir Zorba

 

Според најновите приближни пресметки Русија потрошила околу $ 87 милиони во првите две недели за воздухопловни удри по терористите во Сирија. Ако воздушното операција продолжат и  годинава во овој формат, трошоците ќе изнесуваат околу $ 2 милијарди, што очигледно е неприфатливо.

20151018.jlpchunjaz (1)

И без тоа критиките во самата Русија се зголемуваат поради непопуларноста на активностите на Владимир Путин во Сирија, тврди рускиот сајт ktovkurse.com.Како што се истакнува во материјалите на сајтот Oilprice.com, вредноста на авијациските погодоци секојдневно изнесуваат $ 2,5 милиони. Освен одржување на 34 борбени авиони (муниција, гориво и други материјали), во авиобазата Мнејмим се наоѓаат и 2.000 војници. Одделно се трошоците за рендерирање воена помош на армијата на Башар Асад. Сето ова испорачува значителни секојдневни воени трошоци за Русија, дури и таа да не земе учество во копнените операции на Сирија. Кон наведените трошоци треба да се додадат 26 ракети истрелани од Каспиското Море, од кои секоја чини во просек $ 2 милиона. Ако тие се додадат на потрошените средства во самата Сирија ($ 35) се добива нерадостната сума од $ 87 милиони.

Руските воени аналитичари тврдат дека стартот на операцијата бил да го потсети  светот на најдобар безгрижен начин дека Русија е еден од клучните играчи во Блискиот Исток и нема намера да се откаже од поддршката на претседателот Башар Асад, независно од критиките од страна на Турција, САД и земјите од Персискиот Залив. Нешто повеќе, овие погоди станаа своебразен начин Русија да демонстрира поседување на оружје, кои не отстапуваат на западните анализи и дозволуваат да земат учество во воени конфликти, практично без да користат жива сила на копно. Дури површна анализа на структурата на трошоците покажува дека операцијата може да продолжи со намалување им неколку пати.

Прво, Русија веќе покажа впечатлива можности на ракетите “калибар” и ништо не морало да ги продолжи. Второ, координацијата со коалицијата предводена од САД исто така ќе покаже некакво влијание. Трето, интервенцијата на Иран со војници на страната на Башар Асад и формираниот  од САД 20-илјаден  корпус на Курдите постојано ќе ги стегаат териториите на иИД; Потоа  испадна дека  военотехничката помош од страна на Русија, армијата на Башар Асад (особено авијацијата) стекнаа нови можности за учество во борбените дејствија; Се очекува активирање на фронтовите во Ирак. Како резултат очекуваното повлекување на единиците на ИД ќе доведе до скоро течна динамика по фронтовите и ударите на руската авијација , која нема да можат да се планираат со прецизните скапи оружја, ама  ќе се користат релативно евтини обични бомби. Постојат предвидувања дека не долго после интензитетот на воените дејствија, вклучувајќи и на авијациските погоди, ќе падне и ќе остане чистење на териториите од “блудните ” терористички  групи , кои не можат да избегаат или не сакаат да се предадат.

Според не официјални изјави од страна на руското раководство операцијата може да заврши за 3-6 месеци. Исто во своите општи пресметки трошоците за учество на Русија наскоро може да се минимизираат околу $ 1-1,5 милиони секојдневно, што е во наша моќ на воениот буџет на Русија, велат руски извори и   Владимир Путин да не бидат доведени во искушение од учество во копнена операција.

Слични содржини