Авганистанските ТВ водителки ги послушаа наредбите на Талибанците и ги покрија лицата

од Nikola Popovski

Жените кои денеска ги читаа вестите на водечките авганистански канали за вести, за прв пат откако талибанците ја презедоа нивната земја, се појавија покриени во програмата само еден ден откако се спротивставија на наредбата за промена на нивниот изглед на телевизија.

Откако дојдоа на власт минатата година, Талибанците воведоа низа ограничувања на граѓанското општество, при што многумина беа фокусирани на ограничување на правата на жените и девојчињата и имаат за цел да ги „усогласат“ со нивното строго толкување на исламот.

На почетокот на овој месец, врховниот лидер на Авганистан, Хибатула Акунџада, издаде указ за жените целосно да се покриваат на јавни места, вклучително и лицата, и да носат традиционални бурки.

На жените кои работат како телевизиски водителки им е наредено со указ да го покриваат лицето.

Тие вчера тоа не го послушаа и во програмата се појавија со видливи лица. Сепак, веќе денеска одлучија да ја послушаат наредбата.

На сите водечки телевизии водителките од утрово носат хиџаб по целото тело, а им се гледаат само очите.

Жените кои ги читале вестите претходно биле обврзани да носат само шамија.

Портпаролот на Министерството за промоција на доблестите, Акиф Садик Мохаџир, изјави дека властите не планираат да отпуштаат жени и изрази задоволство затоа што медиумските канали „одлуката ја примениле на одговорен начин“.

Слични содржини