Бајадера со лешници и кафе

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 150 мл вода

– 150 гр шеќер

– 100 гр путер

– 100 гр чоколадо

– 2 лажички кафе

– 200 гр мелени печени лешници

– 200 гр мелени бисквити

Глазура:

– 100 гр чоколадо

– 2 лажици масло

Подготовка:

Растворете го шеќерот во водата во тенџере на умерена температура, па додајте ги путерот и чоколадото да се растопи.

Потоа додадете кафе и оставете да се вари неколку минути.

Се трга од шпорет, се додаваат бисквитите и лешниците. Ако мислите дека масата е премногу тенка, додадете уште малку бисквити.

Истурете ја смесата во калапот и оставете да се излади еден час, а потоа покријте ја бајадерата со растопено чоколадо и декорирајте по желба.

Слични содржини