Борисов: Владата на претседателот Радев има намера да остане на власт засекогаш

од Nikola Popovski

Поранешниот премиер и лидер на партијата ГЕРБ, Бојко Борисов, беше огорчен што неговиот противкандидат Слави Трифонов, лидерот на партијата „Има таков народ“, ја објави својата верзија на владата, без да ги чека конечните резултати од гласањето.

Борисов исто така протестираше дека партијата добила поголем број гласови кај бугарските гласачи во странство, поради што тој побара да се проверат сите што ги поставиле електронските машини за гласање.

Борисов е убеден дека Трифонов не сака да формира влада, додека неговата желба да не биде премиер ја гледа како обид да се задржи сегашната официјална влада на власт, што ја назначи претседателот Румен Радев.

Според него, за последните два месеца работа, сегашната влада ги бранеше претставниците на партијата ГЕРБ од ангажирање во предизборна работа, а даночните инспектори веднаш би дошле во нивните компании.

„Тоа е игра на Румен Радев со цел постојната влада да преживее. Затоа тие сега се однесуваат така – без оглед на сè, тие ќе останат на власт цела вечност “, рече Борисов.

На прашањето дали ГЕРБ ќе предложи своја варијанта на владата, поранешниот премиер првично категорично одби, по што рече дека партијата ќе објави свој предлог кога ќе бидат познати конечните резултати од изборите и ГЕРБ ќе добие мандат да формира влада, како прва или друга сила.

Да потсетиме, Трифонов излезе со свој предлог за нова влада вчера во 11 часот, кога Централната изборна комисија изброи нешто повеќе од 95 проценти од гласовите, според кои ГЕРБ го зазеде првото место со минимална разлика според бројот на гласови, во однос на „Има таков народ“. Информацијата дека партијата на Трифонов сепак ја надмина ГЕРБ беше објавена околу 14:00 часот по обработката на 98,92 проценти од гласовите. Конечните официјални резултати од изборите сè уште не се објавени.

Слични содржини