Актуелно
Почетна / Глобално / Свет / Британски медиуми: Дали е во тек операција „Инфекција – 2“?

Британски медиуми: Дали е во тек операција „Инфекција – 2“?

И Кремљ овој пат не ја пропушти можноста да побара политичка корист искористувајќи ја пандемијата „Коронавирус“. Оваа позиција ги здружува водечките западни специјалисти пред британските изданија.


Во осумдесеттите години на минатиот век, КГБ на СССР, во тесна врска со источногерманските специјални служби на „Штази“, започна глобална кампања за пропаганда и дезинформација, според која вирусот ХИВ / СИДА е создаден во американска воена лабораторија и последователно се шири од самата Америка. По распадот на Советскиот Сојуз, се дозна дека активниот настан се нарекува неформално како Операција „Инфекција“. Ве потсетува на нешто? Веќе годината е 2020 година, светот се бори против пандемијата „КОВИД-19“, а официјално во сопственост и финансирани руски медиуми шират обвинувања дека коронавирусот е развиен и пуштен од ЦИА и вооружените сили на САД. Во тек е операцијата „Инфекција – 2“

Дури и во последно време, она што се случува не е парадокс. Во 2014 година, руските медиуми ја користеа истата приказна во врска со епидемијата на ебола во Западна Африка, а во 2016 година повторно ја применија познатата шема на епидемијата на Зика во Латинска Америка. Така, во позадина на универзалните трагедии како коронавирус, ебола и зика, каде границите и националноста немаат никаква смисла, Руската Федерација и дозволува да си ги извршува и акумулира политичките дивиденди. СССР се распадна, но се чини дека методите за дезинформација на КГБ се применети подеднакво успешно и од неговите наследници – ФСБ и СВР.

Малку е веројатно дека руското воено разузнавање ГРУ останува на маргините на овие процеси. Веќе се појавија податоци дека „воените виролози“ испратени од Руската Федерација во Италија, всушност може да бидат воен разузнавачки персонал. И уште една работа – според сегашните руски постулати и референци, КОВИД-19 беше развиен во американските воени лаборатории со цел да се користи како оружје за масовно уништување. Сепак, парадоксот е дека во последно време ГРУ го користи ова оружје во пракса. Литвиненко, Скрипал и Гебрев досега се познати случаи.

Но, на што се должи тврдоглавата побарувачка од страна на руските медиуми за барање на виновник на појавата на пандемијата? Без разлика дали постои сеопфатна стратегија на руската влада и на руските специјални служби, освен по традиција да го омаловажува Западот, исто така да го сврти вниманието од внатрешните проблеми на Русија. Бидејќи, што се однесува до здравјето на своето население, земјата сè уште доживува сериозни проблеми со ширењето на ХИВ и туберкулозата, а да не зборуваме за зголемената потрошувачка на лекови и алкохол во опасни размери. Или, тоа е навистина класичната шема на „крадецот вика држте го крадецот“?

Несомнено, покрај Новичкок, руските воени лаборатории имаат потенцијал да развиваат вируси. И, случајно или не, на крајот на септември 2019 година, само 2 месеци пред доаѓањето на КОВИД-19 во Кина, во руски истражувачки центар кај Новосибирск, во кој се чуваат голем број опасни вируси, вклучително големи сипаници и ебола, имаше силна експлозија проследена со пожар.

Затоа, во контекст на пандемијата, неопходно е да се зачува строг карантин, не само заради самиот вирус, туку и против рускиот медиумски простор, пишуваат британските медиуми.

loading...