Британскиот МО: Им зададовме удар на Хутите, не сакаме поширок конфликт во Јемен

од Stefanija Kuzmanovska
187 прегледи

„Одлучувачката“ акција на Британија во Црвеното Море им „нанесе удар“ на Хутите, изјави британскиот министер за одбрана. Во својот прв голем говор, Грант Шапс рече дека „е доста“ и дека прецизните удари биле одобрени како одговор на нападите на Хутите, бидејќи тие „избрале да ги игнорираат“ јасните предупредувања.

„Резултатот е дека на Хутите им е зададен удар. Нашиот одлучувачки одговор во Црвеното Море и нашата зголемена поддршка за Украина нудат директен план за тоа како Обединетото Кралство мора да продолжи да води во иднина, нудејќи ја нашата непоколеблива поддршка на нашите сојузници во време на борба, охрабрувајќи глобален одговор на сите злонамерни актери кои бараат да се разбие меѓународниот поредок заснован на правила и да се дејствува решително кога моментот бара одбрана, одвраќање и водење“, рече тој.

Истакна дека Обединетото Кралство нема интерес да учествува во каков било поширок конфликт во Јемен, но „чека да види што ќе се случи“ пред да одлучи дали би можеле да бидат неопходни дополнителни воени напади.

„Отсекогаш сме биле јасни за нашата намера да не одиме во Јемен или нешто слично, туку едноставно да испратиме многу јасна и, се надевам, недвосмислена порака до Хутите поддржани од Иран дека нивното однесување во Црвеното Море е целосно неприфатливо,“ изјавил тој за Sky News денеска.

Запрашан дали се можни понатамошни напади, Шапс одговорил: „Гарантирање на слобода на навигација е неверојатно важно. Значи, рековме дека ова е дискретна акција. Се разбира, ако Хутите не престанат, ќе треба да го разгледаме ова повторно“.

Слични содржини