Чоколадни пралини со бадеми

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 60 гр излупени бадеми

– 90 гр шеќер

– 60 гр путер

– 250 гр чоколадо (70% какао)

– 125 мл шлаг

Глазура:

– 100 гр чоколадо за готвење

– 100 гр млечна чоколада

Подготовка:

Бадемите ситно исечкајте ги и ставете ги во плех на хартија за печење, па печете ги во рерна на 180 степени 10 минути додека не добијат убава златно-кафеава боја.

На умерена температура растопете го шеќерот и 60 мл вода и варете со благо мешање додека не добиете златна боја. Измешајте ги бадемите и варете околу три минути

Смесата истурете ја на подмачкана хартија за печење и оставете ја да се излади. Бадемите се дробат или се мелат.

Во помал сад растопете го путерот. Се трга од оган, се додава чоколадото, се промешува да се растопи чоколадото и се меша шлагот. Смесата изладете ја на собна температура и додадете ја смесата од бадеми.

Од добиената смеса формирајте околу 40 топчиња.

Слични содржини