„Црното злато“ што може да помогне во борбата против климатските промени

од desk4

Високо квалитетна верзија на јаглен се тестира како начин за отстранување на стакленички гасови од атмосферата.

Јагленисаното дрво, наречено биокар, е распространето на обработливо земјиште во едно од првите големи испитувања од ваков вид, со надеж дека јаглеродот заробен од дрвјата од воздухот за време на нивниот живот може да биде закопан во почвата.

Водачот Том Бот, од Универзитетот во Нотингем, изјави за Sky News дека техниката може да и помогне на земјата да достигне ниво на јаглерод на нула.

„Тогаш, ако го додадеме (биојадар) на земјата, потенцијално ќе добиеме некои придобивки за нашите култури, а исто така го заробуваме јаглеродот што е важен за помагање во борбата против климатските промени“.

Ако дрвото скапува или изгори, го ослободува јаглеродот назад во атмосферата.

Но, со загревање на температури до 600 Целзиусови степени во печка исчистена од кислород, јаглеродот претрпува хемиска промена што го заклучува како биојадар – честопати познат како „црно злато“.

Слични содржини