Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Несторовиќ повторно шокира: Ако треба да се разболите, најдобро е сега

Д-р Несторовиќ повторно шокира: Ако треба да се разболите, најдобро е сега

Проф. д-р Бранимир Несторовиќ во интервју за Српски телеграф оцени дека вирусот сега е „релативно слаб“, дека има помал процент на тешки пациенти, дека има луѓе отпорни на вирусот корона, поради што, според најновите истражувања, е помал процентот на заразени за стекнување колективен имунитет отколку што се веруваше и дека тестот за антитела не е сигурен.

– Ако треба да се разболите, најдобро е да се разболите сега, кога вирусот е релативно слаб. Сега има многу помал процент на тешки пациенти. Кога ќе погледнете Worldmeters, ќе видите дека има само еден процент од тешки случаи. На почетокот тоа беше 81 процент. Луѓето беа затворени и тоа беше добро затоа што многу малку се разболија. Но, тие не се здобија со колективен имунитет. И сега е објавено дека, за среќа, не е потребен голем процент на колективен имунитет, Англичаните велат дека тоа е приближно 43%. Два труда беа објавени минатата недела и податоците покажуваат дека 60-70 проценти од луѓето се отпорни на почетокот. Тоа се млади жени, оние кои работат со деца, затоа што всушност децата ги имаат овие други коронавируси и тоа им дава заштита. Швајцареците направи голема студија и 60 отсто од луѓето имаа вродена резистенција.

А, што се однесува до антителата, се покажа дека овој тест не е многу сигурен. Само оние со тешка клиничка слика можат да развијат антитела. Пациентите со лесни симптоми имаат антитела за многу кратко време, две до три недели и се губат. Значи тој тест дава многу ниски резултати – рече тој.

Тој, исто така, оцени дека не треба секој да се тестира и дека тестирањето не спречува болести.

– Не треба да се тестираат сите со симптоми. Денес сте тестирани, а немате потешка клиничка слика и тестот е негативен. За неколку дена сликата се влошува, добивате пневмонија. Па, што значи негативен тест? Треба да се тестираат оние кои имаат висока температура, кои се чувствуваат лошо, кашлица … Отсекогаш било така. Сега, сите во Србија би сакале да бидат тестирани. Но, државата ќе даде еден дел од тестовите на приватните лаборатории, така и тие ќе започнат со тестирање, а потоа нека ги тестираат сите што сакаат да бидат тестирани, сепак, тоа е глупост. Луѓето мислат ако се тестираат, дека се заштитиле и не можат да се разболат. Еден месец е познато дека децата не го пренесуваат овој вирус. Асимптоматските носители, т.е. оние кои не се болни, но имаат позитивен тест, исто така, пренесуваат многу малку – изјави тој.

Во врска со наводно фалсификуваните податоци за бројот на починати од коронавирусот, тој рече дека лекарите кои го водат случајот се одговорни за официјалните податоци и дека според него, проценката на фалсификување на податоците не е сериозна. Тој наведува дека нема извори за такви обвинувања и дека треба да се покаже документ.

– Тие ги лансираат овие приказни лесно, обвинувајќи некого за фалсификување на податоците. Податоците во оваа табела ги внесуваат лекарите кои лекувале пациенти, ние не ги внесуваме. Оној кој лекувал пациент ги доставува податоците во „Batut“, „Batut“ ги внесува во табелата, за секој пациент се запишуваат името, презимето, дијагнозата, датумот на прием, датумот на отпусна листа – рече: – Интересно е што истите обвинувања во Америка се прават на сметката на лекарите на Трамп, точно истата приказна, дека тие ги намалуваат, тие ги зголемуваат, тоа е моделот. На крајот на баладата, дури и ако 600 луѓе умреле, тоа е добар резултат. Шведска има 6.000 смртни случаи, Холандија 11.000, тоа се земји со наша големина. Дури и да имало 600, тоа е признание за здравствениот систем. Тоа не е за плукање, тоа е двојно повеќе, но дури и таквите податоци би биле респектабилни. Македонија има 200 смртни случаи на два милиони жители, вели Несторовиќ.

loading...