Д-р Шеклер за омикрон: Помогнете му на непријателот достоинствено да се повлече

од Nikola Popovski

Српскиот виролог Миланко Шеклер изјави дека омикрон е добра најава и увертира за крај на пандемијата, но дека со вакцинацијата „мора да му помогнеме на непријателот достоинствено да се повлече“.

„Не можеме да кажеме дека ова е крајот за коронавирусот, но јасно е дека поминавме најмалку две третини од патот“, изјави д-р Шеклер за РТС.

Четврта доза само за оние со слаб имунитет и постарите лица

За четвртата доза, вели тој, не треба да се размислува, освен за оние со нарушен имунолошки статус, како што се болните од рак и постарите лица.

Тој додава дека во земјите со висок процент на вакцинирани, смртноста и хоспитализациите се толку ниски што состојбата не може да се спореди со претходниот бран.

„Седум пати помалку луѓе умреле во овој бран омикрони отколку во претходната делта“, вели Шеклер.

Зборувајќи за тоа што некои земји попуштаат со мерките, а некои ги заоструваат поради омикронот, тој истакна дека и во Јужна Африка каде првпат се појави омикрон, не донесоа посебни мерки со појавата на овој сој.

Зборувајќи за подсоевите на омикрон, вирологот истакна дека има три такви, а еден е доминантен. Сепак, вели тој, не е важно од кој подсој некој ќе се разболи, бидејќи тие значително не се разликуваат еден од друг, а вакцината го штити истото од сите.

Напоменува дека оние кои се уште не се вакцинирани треба да се распрашаат во нивната околина и сами да се уверат дека вакцинираните поминуваат со далеку поблага клиничка слика од невакцинираните.

Слични содржини