Дали постои имунитет без антитела?

од Stefanija Kuzmanovska

Д-р Марија Гњатовиќ од српскиот Институтот за примена на нуклеарна енергија вели дека повеќето вакцини делуваат многу добро кај работоспособно население – до 65-годишна возраст.

„Постојат поблаги проблеми во категоријата постари лица над 70 години и тоа мажи, кои имаат развиено малку послаб хуморален одговор кога станува збор за вакцините Синофарм. Тоа се случува и со други видови вакцини, во помала мера. Ќе им посветиме посебно внимание на оваа категорија луѓе“, изјави Гњатовиќ, пренесе „Б92“.

Како што рече таа, се планира национална студија, која ќе се занимава со следење на ефектите од вакцинацијата.

Таа наведува дека отсуството на антитела не значи дека нема имунитет.

„Антителата се потврда дека имунолошкиот одговор е активиран. Нив најлесно ги мериме. Отсуството не значи дека нема заштита, клеточниот одговор е многу важен. Отсуството на хуморален не значи отсуство на мобилен одговор“, додаде таа.

loading...

Слични содржини