Дали сте подготвени за гнасната вистина, која го тестира вашето тело, ако јадете по 1 кренвиршла на ден?!

од Vladimir Zorba

Многу од нас го јадат секој ден за појадок – вкусн кренвиршла. Но, малкумина знаат дека тие се исклучително штетни. Зошто? Сега ќе ви кажемем: Прво, се поставува прашањето, што е кренвиршлаи. Тоа е колбасен производ кој се прави од мелено варено месо или замена.

Зошто се штетни?

Ако се традиционални кренвиршли од месо, најчесто тие се направени од пилешко, телешко и свинско месо. Само често во составот не паѓа само месо (од истата причина е подобро да не купуваме подготвено мелено месо во супермаркетите), но исто така и други, помалку апетитни делови од телото на животното (кожата, ноктите и слично). Најмоќните индустриски мелницоа можат да смелат се.

Поевтините кренвиршли содржат замена за месото и тие се уште поопасни. За да се добие посакуваниот вкус, кон нив се додаваат скроб, соја, натриум глутамат и други не убави состојки. Иако производителите на скапата стока исто “грешат” и ги додаваат овие состојки во производите.

Апетитот и боја на кренвиршлитете и колбасите им се дава боја, направена од крилата на инсекти, варени во сода или амонијак. За овие адитиви знаеме. Но замислете колку уште компоненти има кои не се наведени на пакувањето.

Неодамнешните истражувања покажуваат дека обработените колбаси го зголемуваат ризикот од рак на црниот дроб со 67% кај честата употреба.

Опасни нитрати и нитрити кои се користат во некои месо комбинати, се една од причините за рак на желудникот, панкреасот, бубрезите и цревата. Исто така, една кренвиршла на ден го зголемува ризикот од развој на рак на дебелото црево за 21%, велат експертите на Светската здравствена организација.
Како да се реши овој проблем? Ако можете, подгответе си колбаси дома – тогаш ќе знаете со сигурност дека се квалитетни!

Слични содржини