Десничарски собир во Будимпешта: Се сретнаа Вучиќ, Орбан, Јанша, Додик и Пенс

од Nikola Popovski

Четвртиот Демографски самит се одржува оваа година во Будимпешта. Домаќинот, Виктор Орбан ги угости Александар Вучиќ, Јанез Јанша, Милорад Додик, Андреј Бабиш, но и поранешниот потпретседател на САД, Мајк Пенс. Овој собир во форма на „демографија“ и „грижа за семејството“ промовира јасни антиимигрантски, хомофобични и мизогинистички идеи и собира водачи кои не се премногу блиски до вредностите на човековите права, вели Горан Милетиќ, програмски директор на „Civil Rights Defendersa“ за српска „Нова“.

Според веб -страницата на организаторите, Демографскиот самит во Будимпешта е форум на кој политичари, црковни водачи, експерти, претставници на медиумите, корпоративниот сектор и науката се среќаваат на секои две години, почнувајќи од 2015 година, за да разговараат за клучните прашања што ги засегаат семејствата.

За време на самитот, српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека „демографијата е прашање на опстанок“ и дека јавноста наскоро ќе биде запознаена со „мерките за демографска политика за наталитет“.

„Ако нешто нема тактички или краткорочен ефект, тоа не е предмет на интерес на луѓето. Демографијата и прашањето за раѓање деца е суштинско прашање за опстанокот на Србија, но и за нејзиниот напредок и економски развој. Без луѓе, не можеме да имаме повисок БДП, не можеме ништо, ништо не можеме да направиме“, нагласи Вучиќ.

Милорад Додик, како и секогаш, се согласува со политичкиот модел Александар Вучиќ. Членот на Претседателството на БиХ посочи дека европската политика има големо влијание врз „испразнетиот“ Балкан и затоа е среќен што неговата земја нема да стане членка на Европската Унија долго време.

„Доаѓам од земја каде што се не е одредено, каде наследивме многу проблеми од граѓанската војна. За време на граѓанската војна во БиХ, бројот на родени деца беше многу поголем отколку во мирно време. Тоа е потполно апсурдно. Морам да кажам дека себичната европска политика е „празен“ Балкан, кој ќе биде исполнет со мигранти кои доаѓаат од земји со различни култури. Ве прашувам дали Европејците ќе живеат во Европа за неколку децении“, изјави Додик.

Слични содржини