Два големи ризика доколку Израел одлучи да ги потопи тунелите на Хамас

од Stefanija Kuzmanovska

Израел би можел да испумпува илјадници литри морска вода во мрежата од тунели под Газа во обид да ги истера борците на Хамас на површината, според неодамнешниот напис во Wall Street Journal (WSJ), но таквиот потег може да предизвика секакви неочекувани и многу опасни ризици.

Говорејќи за Sky News, воениот аналитичар професор Мајкл Кларк рече дека „тоа може да се направи и ќе биде ефективно“.

Веднаш потоа, тој предупреди на ризиците:

„Тие (израелската армија) не знаат дали заложниците се држат таму или не“, рече професорот, сугерирајќи дека тие би можеле да ги загрозат животите на преостанатите заложници кои ги држи Хамас.

Друг ризик, рече професорот Кларк, ќе биде контаминација на подземните водоносни слоеви кои служат како снабдување со вода за пиење во Газа.

„Тоа би било вандализам кон животната средина, поради што светот нема да гледа позитивно на Израел“, додаде тој.

Меѓутоа, друга можност е Израел воопшто да нема намера да ги поплави тунелите, туку само „ја пушти приказната во јавноста“ што според зборовите на професорот „би го избркало Хамас од тунелите со зборови, а не со вода“.

Слични содржини