Една петтина од Американците изгубиле некого за време на пандемијата

од Stefanija Kuzmanovska

Дури 20 проценти од Американците рекле дека изгубиле роднина или близок пријател за време на пандемијата на коронавирусот, покажува новата анкета. Анкетата е спроведена од Асошиејтед Прес и Центарот за јавни истражувања NORC по повод една година од прогласувањето на пандемијата.

Заедниците со обоена популација се потешко погодени од вирусот. Така, истражувањето утврдило дека 30 проценти од Афроамериканците и Латиноамериканците изгубиле роднина или близок пријател за време на епидемијата, додека тој процент кај белците е половина од тој – 15 проценти.

Утврдено е и дека се намалува загриженоста на јавноста за вирусот, како и дека фрустрацијата поради примена на мерки е изразена дури и од луѓе кои жалат за загубата на некого за време на епидемијата.

Иако вакцините несомнено доведуваат до крај на пандемијата, една третина од Американците немаат намера да се вакцинираат, а во тоа предничат помладите, граѓаните без универзитетска диплома и републиканците.

Бројот на смртни случаи од коронавирус во САД достигна 529.000.

Слични содржини