Епидемијата си го кажа своето: „Дизни“ отпушта дури 28.000 вработени

од Vladimir Zorba

„Дизни“ најави отпуштање на дури 28.000 работници, претежно во американски тематски паркови.

„Дизни“ го наведе ограничениот капацитет на посетители и неизвесноста за тоа колку ќе трае пандемијата на коронавирусот како причини за отпуштањата.

Тематските паркови на компанијата претрпеа големи загуби од почетокот на пандемијата.

„Донесовме многу тешка одлука да започнеме процес на намалување на работната сила на сите нивоа“, рече Џош Д’Амаро, управител на парковите на компанијата.

Отпуштањата се однесуваат на „домашни вработени“, од кои околу 67% работат со скратено работно време.

„Дизни“, исто така, има тематски паркови во Шангај, Хонг Конг, Токио и Париз, кои не се засегнати од најавата за објавување.

Тематскиот парк во Хонг Конг повторно беше отворен минатата недела откако по втор пат беше затворен во јули поради наглиот скок на бројот на случаи „Ковид-19“.

Со исклучок на Дизниленд во Калифорнија, сите паркови на компанијата сега се повторно отворени, иако бројот на посетители е ограничен поради почитување на социјалното растојание.

Д’Амаро рече дека проблемите на компанијата „се влошиле во Калифорнија поради неподготвеноста на државата да ги укине ограничувањата што ќе му овозможат на Дизниленд повторно да се отвори“.

loading...

Слични содржини