Ердоган повикува на основање на Ислмска Мегабанка: Заборавете на доларот, видете ги другите валути

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган повика на воспоставување исламска мегабанка која ќе ги исполнува барањата на исламските финансиски институции и ќе финансира инфраструктурни проекти во овие и други земји.

„Веруваме дека идејата за исламска мегабанка базирана на онлајн платформа може да стане реалност и да ги исполни барањата на исламските финансиски институции и зголемената потреба за финансирање на инфраструктурни проекти во муслиманските земји“, рече Ердоган на самитот на Д8 во Интернет земји во развој.трговија со користење на локални валути.

Ердоган потсетува дека Ердоган прво повика на поширока употреба на локалните валути на самитот Д8 во Истанбул во 2017 година, а сега, како што вели, развојот на ситуацијата во последните години покажа дека идејата е разумна и добра.

„За да ги заштитиме нашите земји од ризиците што ги предизвикуваат странските валути, треба да се фокусираме на тргување со локални валути“, рече тој.

Ердоган исто така ја истакна важноста на соработката во борбата против пандемијата на коронавирусите, истакнувајќи дека Турција им помогнала на голем број земји и меѓународни организации.

„Јасно ставивме до знаење дека вакцината е нашето најдобро оружје против вирусот и не треба да се жртвува на нашите интереси или профит“, рече тој.

Ердоган исто така изјави дека, кога турската вакцина против круната е подготвена, таа вакцина ќе биде достапна за целото човештво.

Турција е претседател на самитот Д8 од 2017 година и сега му ја предаде улогата на Бангладеш.

Групата на земји во развој Д8 беше официјално претставена во 1997 година со Истанбулската декларација. Унијата се состои од Бангладеш, Египет, Нигерија, Индонезија, Иран, Малезија, Пакистан и Турција.

loading...

Слични содржини