Европската агенција за животна средина: Повеќето жители на градовите дишат опасно загаден воздух

од Milan1

Квалитетот на воздухот во европските градови е подобрен во текот на изминатите 20 години, особено во 2020 година поради пандемијата на коронавирус, но нивото на загаденост сè уште го загрозува здравјето на повеќето од нивните жители, предупреди Европската агенција за животна средина (ЕЕА).

Загадениот воздух е најголемата закана за животната средина за здравјето на луѓето и ситните честички предизвикаа дури 307 илјади смртни случаи во Европската унија во 2019 година, иако тој број е три отсто помал од 2005 година, утврди ЕЕА.

Околу 97 отсто од урбаното население во ЕУ во 2019 година било изложено на повисоки нивоа на фини честички во воздухот отколку што е препорачано од Светската здравствена организација во упатствата, а 94 отсто од нив биле изложени на повисоки нивоа на азотен оксид.

Изложеноста на загаден воздух е поврзана со рак на белите дробови, кардиоваскуларни болести и астма, забележува Ројтерс. Привремените податоци за 2020 година сè уште не се целосно потврдени и покажуваат одредено подобрување, веројатно поради временските услови и мерките за затворање во пандемијата кои привремено ги ограничија индустриските активности и сообраќајот, соопшти ЕЕА.

Во сите земји на Европската унија, но и во другите европски земји, вклучително и Турција и Косово, 95 отсто од станиците за мониторинг на квалитетот на воздухот регистрирале повисоки концентрации на ситни честички во 2019 година од препорачаните со упатствата на СЗО. Во 2020 година, 92 отсто од нив забележале опасно високи концентрации. Азот диоксид бил забележан од 79 отсто од клетките во периодот пред пандемијата во 2019 година, а 71 отсто минатата година.

Изворите на фините честички се сообраќајот и индустријата, а во Централна и Источна Европа тие се исто така поврзани со согорување на цврсти горива што се користат за загревање на домовите. Босна, Турција, Полска и Бугарија се меѓу земјите со највисоко ниво на овие честички, соопшти европската агенција. Највисоко ниво на азот диоксид, чиј главен извор е патниот транспорт, се забележани во Германија и Луксембург.

Извештајот на ЕЕА, исто така, ја истакнува големата разлика помеѓу ограничувањата на СЗО, кои беа заострени оваа година, по ревизијата на научните докази за влијанието на загадениот воздух врз здравјето на луѓето и значително поблагите граници во ЕУ.

Само еден процент од станиците за следење на квалитетот на воздухот регистрирале повисоки нивоа на фини честички и азот диоксид во 2020 година отколку што е препорачано со упатствата на СЗО. Брисел најави промена на стандардите за квалитет на воздухот во 2022 година за да ги усогласи со оние на СЗО, забележува Ројтерс.

Слични содржини