Годината е 2021, а болницата во Сплит доби топла вода!

од Nikola Popovski

Сплитската болница конечно доби топла вода. Болницата претходно имала вода, но системот не работел, требало многу време за водата да стигне до славините, па пациентите мислеле дека воопшто ја нема и тогаш ќе свртеле кон ладната вода … Новиот систем конечно ќе им овозможи на пациентите да се тушираат, да ги мијат рацете и забите без ризик од смрзнатини.

„На почетокот на минатата недела, системот беше ставен во пробна работа и сè работи засега. Инсталирани се електрични пумпи кои туркаат топла вода. Ние сè уште правиме проверки, го балансираме системот, отстрануваме некои мали недостатоци за да се обезбеди испорака на вода и да трае подолго “, објасни раководителот на техничката служба на КБЦ Сплит, Маријан Билобрк.

„Топлата вода сега ќе биде достапна за пациентите во секое време. Мислам, тоа го имавме порано, но ќе требаше многу време да се стигне до славината, па пациентите би помислиле дека таа воопшто не е таму и ќе свртеа кон студената… Системот постои уште од била изградена болница. Тој притисок порано беше посилен, паѓаше со текот на времето и затоа траеше долго време врелата вода да стигне до корисниците “.

Претходно, луѓето чекале десет минути за топла вода во сплитската болница. Еден пациент со коронавирус избегал од сплитската болница во декември токму затоа што не можел да поднесе да не може да се истушира.

„Пациентите се бањаат. Тоа е фино. Се надевам дека во иднина нема да имаме повеќе вакви проблеми “, изјави со задоволство Билобрк.

Веста за конечното пристигнување на топла вода во болницата во вториот по големина град во Хрватска доаѓа откако беше објавено дека земјите кои во Хрватска, ги сметаат за сиромашни, како Полска, Нигерија и Руанда, испраќаат сателити во вселената.

loading...

Слични содржини