Градежен претприемач сака да ги промени социјалните мрежи со блокчејн и 100 милиони долари

од Vladimir Zorba

Информациите за социјалните контакти и интеракции треба да бидат подостапни за корисниците, како и да можат да се користат и пренесуваат на различни платформи – тоа е она кон што се стреми Френк МекКурт, милијардер кој го собра своето богатство од градежниот бизнис. МекКурт планира да започне нов бизнис, поттикнат од чувството дека денес луѓето живеат под „постојан надзор“, пишува „Блумберг“.

Името на проектот е „Project Liberty“, а главната идеја е дека информациите што ги даваат корисниците и се собираат во базите на податоци се јавно достапни. Платформата ќе се базира на блокчејн технологија. Целта е да се одземе видот на „монопол“ над информациите што ги имаат најпопуларните социјални мрежи, особено Facebook.

МекКурт си постави цел целосно да го промени начинот на кој работи Интернетот и сегашниот систем. Тој како пример ги наведува немирите во Вашингтон и инвазијата на Капитол на 6 јануари, предизвикани од лажни и манипулативни информации на социјалните мрежи. „Погледнете ја реалноста, во која Интернетот се претвори“, рече тој.

„Никогаш не мислев дека ќе ја доведам во прашање безбедноста на нашите основни системи, имено демократијата и капитализмот“, рече МекКурт.

„Живееме под постојан надзор и неколку луѓе акумулираат богатство и моќ, што е неверојатно дестабилизирачко. Ова го загрозува капитализмот бидејќи мора да има некаква форма на правда за да преживее “.

Претприемачот не е единствениот кој има свои размислувања за Facebook. Основачот на Twitter, Џек Дорси, исто така, развива сличен проект наречен Bluesky. Дорси постојано ја критикуваше најпопуларната социјална мрежа и начините на кои социјалните мрежи ги „контролираат“ своите корисници. Тој, исто така, го дели ставот за блокчејн технологијата, затоа што „не е контролирана или под влијание на ниту еден поединец или група“.

Голем број држави и држави постепено се обидуваат да наметнат нови прописи за да ја принудат компанијата на Марк Закерберг да ја промени својата политика.

Во принцип, идејата на проектот на МекКурт е да се создаде нова онлајн структура базирана на блокчејн, наречена Децентрализиран протокол за социјална поврзаност. Во неа ќе складира информации за социјални контакти и интеракции со корисници. Податоци кои во моментов се главен имот на Facebook, што и дава огромна предност на компанијата во однос на конкурентите.

Според МекКурт, позитивните ефекти од неговата платформа ќе бидат многу. Еднa од нив е дека корисниците ќе бидат поумерени во изјавите на социјалните мрежи, бидејќи системот ќе ги чува информациите за нив засекогаш.

Конечно, ќе се создаде нова социјална мрежа базирана на DSNP, која е „отворена, инклузивна економија на податоци каде луѓето поседуваат, контролираат и извлекуваат повеќе социјална и економска вредност од нивните лични информации“. Со платформата, МекКурт има за цел да го прекине ова, верувајќи дека ако сите социјални мрежи имаат пристап до истата база на податоци, тие ќе почнат да нудат подобри услуги за корисниците и ниту една нема да биде во доминантна позиција.

„Архитект“ на системот е Брекстон Вудам, ко-основач на Sun Basket и поранешен главен директор за технологија во Fandango. Повеќе од еднаш, тој и МекКурт разговараа за идејата за таков систем, но за Вудам овие разговори беа повеќе како „слободно размислување“. „Мислев дека само разговараме, не очекував дека тоа ќе биде нешто што навистина ќе го направиме“, рече Вудам.

За МекКурт, разговорите очигледно беа повеќе деловни состаноци, бидејќи сега тој одлучи да инвестира 100 мил. долари во проектот. Од тоа, 75 милиони американски долари ќе бидат инвестирани во Универзитетот Џорџтаун во Вашингтон и Институтот за политички студии во Париз, а другите 25 милиони долари МекКурт ќе се обиде да ги мотивира претприемачите да развијат услуги и платформи за користење на DSNP.

Слични содржини