Хил: САД инсистираат да се формира ЗСО

од Stefanija Kuzmanovska

Амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Србија, Кристофер Хил, денеска изјави дека САД се апсолутно посветени на целосното спроведување на договореното со Бриселскиот договор, вклучително и формирање на Заедницата на српски општини (ЗСО).

„Ние навистина инсистираме дека договореното мора да се спроведе, затоа зборуваме за првичниот договор од Брисел. Не велам дека француско-германскиот договор не е во спротивност со бриселскиот договор. Тие секако се поврзани. Концептот дека претходниот договор мора да се спроведе, дел е и француско-германскиот договор“, рече Хил во гостувањето на телевизијата К1.

На прашањето за Вашингтонскиот договор, Хил одговори дека не сака да го заобиколи и дека е важен, бидејќи е посветен на економијата да обезбеди Белград и Приштина да решат некои прашања кои директно влијаат на животот на луѓето.

Слични содржини