Хил: Србија ќе влезе во НАТО кога тоа ќе го посакаат нејзините граѓани

од Nikola Popovski

Амбасадорот на САД во Србија Кристофер Хил изјави дека НАТО јасно ставил до знаење дека Србија, доколку сака, може да стане дел од таа алијанса, но нагласи и дека тоа ќе се случи кога тоа ќе го посакаат нејзините граѓани.

„Имаме голема почит кон Србија, нејзината армија и нејзиното раководство и би сакале да ја видиме Србија не само како пријател и партнер, туку и како сојузник“, рече Хил како одговор на едно од прашањата што му ги поставија граѓаните преку социјалните мрежи.

Зборувајќи за дијалогот меѓу Белград и Приштина и опасноста од конфликт, Хил изрази уверување дека „има многу поголема можност за вистински напредок во дијалогот отколку за проблеми“.

„Очигледно, Белград и Приштина треба да направат повеќе за да ги решат спорните прашања. Тие имаат прилично добри посредници од ЕУ, а и САД се многу активни. Едвај чекам да видам некаков напредок и мислам дека сите можеме да издржиме за тоа и бидете сигурни дека сите треба да бидат на задача и да гледаат напред“, додаде тој.

Коментирајќи го фактот дека Србија е единствената европска земја која не сака да воведе санкции кон Русија, Хил рече дека е очигледно дека Србија има поинаков однос кон санкциите кон Русија од САД и нивните европски партнери.

„Но, мислам дека е важно да се концентрираме на работите за кои се согласуваме и да се обидеме заедно да одиме напред“, додаде тој.

Запрашан зошто САД го поддржуваат интегритетот на Украина, но не и на Србија, Хил рече дека ситуацијата во Украина е сосема поинаква и дека е тешко да се спореди.

Слични содржини