Италијанците јадат најмногу риба

од Aleksandar Petrovski

Европејците консумираат во просек 23 килограми риба по глава на жител годишно, а Италијанците дури и повеќе, 29 килограми годишно.

Овие бројки се сметаат за алармантни од страна на Светската фондација за природа (WWF) како резултат на прекумерно искористување на рибните ресурси.

Прекумерното искористување на рибните ресурси ја загрозува биолошката разновидност на морето, а во последните 20 години глобалниот проблем со прекумерниот риболов драматично се зголеми, според WWF, пренесува Независне новине.

Се вели дека дополнителен притисок е нелегалниот и непријавен риболов.

Средоземното море не е во состојба да го издржи нивото на побарувачка, бидејќи 78 проценти од набљудуваните резерви на риби во Средоземното Море се искористени надвор од нивната способност за обновување, додека на глобално ниво тоа е случај со 33 проценти од зачуваните резерви на риби.

Слични содржини