Каракачанов формира нова коалиција, еден од приоритетите поддржување на позицијата на Бугарија за пристапувањето на С.Македонија во ЕУ

од Stefanija Kuzmanovska

Бугарската партија ВМРО-БНД на поранешниот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов, се обединува со своите поранешни коалициски партнери – Националниот фронт за спас на Бугарија, Валери Симеонов. Во коалицијата се приклучува и партијата „Волја“ на Веселин Марешки.

За своите главни приоритети во идниот парламент, новата Коалиција на обединети патриоти постави крај на меѓуинституционалните војни, зголемување на приходите на граѓаните, обезбедување пристојни пензии, развој на демографска политика, заштита на традиционалните семејни вредности, цврсто поддржување на интересите на Бугарија во ситуацијата со пристапувањето на Северна Македонија во Европската унија, спречување на протурското Движење за права и слободи и други етнички партии да владеат со земјата, борба против корупцијата и укинување на привилегиите за ромското население.

Интересно е што Каракачанов неодамна предложи Бугарија да се претвори во претседателска република, но тоа не беше споменато во приоритетите на новата коалиција.

На последните парламентарни избори, ВМРО БНД учествуваше одделно од своите партнери и ниту една група не успеа да влезе во парламентот. ВМРО БНД освои 3,64 проценти од гласовите, коалицијата на Националниот фронт и волјата, наречена Патриотска коалиција, освои 2,37 проценти. На последните парламентарни избори, коалициите на три партии – ВМРО, НСФБ и Атака – освоија 9,31% и претставуваа трета политичка сила во Националното собрание.

Парламентарните избори беа одржани на 4 април, а владејачката партија ГЕРБ, на Бојко Борисов ги доби, но парламентот не успеа да формира влада, поради што претседателот Румен Радев најави нови избори на 11 јули.

Слични содржини