Кина ја пренесе својата загриженост до Јапонија бидејќи го нарекува Пекинг „хипотетички непријател“

од Stefanija Kuzmanovska
182 прегледи

Кина изрази „сериозна загриженост“ до јапонската влада поради неодамнешниот извештај дека Токио и Вашингтон за првпат официјално го прогласија Пекинг за „хипотетички непријател“ за време на заедничките воени вежби, соопшти денеска кинеската амбасада во Јапонија.

Новинската агенција Кјодо во неделата објави дека јапонските вооружени сили и американската војска на таков начин ја споменале Кина за време на заедничката воена вежба на компјутерска симулација на воена интервенција поради вонредна ситуација на Тајван.

Кинеската амбасада соопшти дека официјален Токио објавил дека тој извештај е невистинит.

„Прашањето на Тајван не дозволува никакво надворешно мешање“, се вели во соопштението на кинеската амбасада, додавајќи дека оние што го попречуваат обединувањето на Кина со Тајван „на крајот ќе платат висока цена“.

Слични содржини