Кинеска научничка: Лилјаците носат нови видови на коронавирус

од Nikola Popovski

Кинеската научничка Ши Женгли од Институтот за вирусологија во Вухан, предупреди дека во областите на југ и југоисток од Кина, популациите на лилјаци носат други видови на коронавирус кои веќе можат да се пренесат на луѓето.

Таа оценила дека е можно овие опасни вируси веќе циркулираат надвор од границите на Кина, пишува „Гардијан“.

„Треба да ги бараме овие вируси и во другите азиски земји, не само во Кина“, изјавил Ши, која е позната под прекарот „Жената-лилјак“ затоа што ја проучува коронавирусите пренесени од лилјаците.

Политизираната тема на изворот на пандемијата

Нејзините коментари, дадени на веб-состанок организиран од француските медицински и ветеринарни академии, доаѓаат пред истражувањето за потеклото на епидемијата една година по избувнувањето, организиран од два меѓународни тима – едниот координиран од Светската здравствена организација и другиот основан од медицинското списание „Лансет“.

Овие напори станаа високо исполитизирани. САД и Кина меѓусебно се обвинуваат дека се извор на пандемии, додека нивната трговска војна „цвета“. И други земји, како Индија, исто така се наведени како можни извори на инфекција. На почетокот на оваа година, лабораторијата Ши Женгли беше обвинета дека е извор на случајно истекување на вирусот. Ниту еден доказ не беше понуден за овие обвинувања, Ши остро ги демантираше.

Ши не сугерираше дека Кина треба да биде исклучена од истрагата, туку само овие истраги да одат подалеку од Кина, што и ќе се случи, пишува Гардијан.

loading...

Слични содржини