Колкав раст запишаа големите технолошки компании во 2021 година? (инфографик)

од Vladimir Zorba

Во текот на 2021 година, Apple и Microsoft достигнаа пазарна вредност од 3 трилиони долари, додека Tesla и компанијата-мајка на Facebook, Meta, за прв пат ја преминаа границата од 1 трилион долари, според CNBC.

Од шесте најголеми компании во светот, сите освен Saudi Aramcо се американски технолошки компании и сите вредат повеќе од трилион долари.

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla и Facebook додадоа, според FactSet од 23 декември 2021 година, вкупно 2,9 трилиони долари на својата вредност во 2021 година.

Слични содржини