Корисниците се жалат на прегревање на iPhone 15, а сега се огласи и Apple

од Vladimir Zorba

Најновите iPhone-и се појавија во продажба пред нешто повеќе од една недела, а оттогаш некои корисници забележаа дека нивните телефони се загреваат повеќе отколку што очекуваа. Apple проговори за овие поплаки и изјави за Форбс дека идентификувале неколку услови кои можат да предизвикаат iPhone да се загрева повеќе од очекуваното. „Уредот може да изгледа потопол во првите неколку дена по поставувањето или обновувањето на уредот поради зголемената активност во позаднина“, изјавија тие за Форбс.

Тоа се очекува. Кога ќе го поставите вашиот нов iPhone и тој ќе почне да ги презема сите апликации, фотографии, музика итн. што сте ги имале на претходниот телефон, тоа значи дека вашиот нов уред работи напорно, понекогаш дури и на висока температура, за да заврши сè и брзо.

Apple додаде: „Откривме и грешка во iOS 17 што влијае на одредени корисници и ќе биде поправена преку ажурирање на софтверот. Друг проблем вклучува неодамнешни ажурирања на апликации од трети страни кои создаваат преоптоварување на системот. Во моментов работиме со програмерите од тие апликации за да ги спроведат потребните поправки“.

Постојат одредени апликации кои ја зголемуваат температурата на уредот

Имаше многу шпекулации дека ова може да биде поврзано со новиот материјал од титаниум, кој е една од клучните надградби на iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Но, ова никогаш немаше смисла, особено затоа што корисниците на iPhone 15 и iPhone 15 Plus пријавија прегревање, иако нема титаниум во тие уреди.

Apple истакнува дека постојат одредени апликации за кои е познато дека ја зголемуваат температурата на уредот. На пример, Instagram, Uber и Asphalt 9 може да предизвикаат прегревање на iPhone-ите, а Apple работи со тимовите за развој на апликации за да го реши овој проблем.

Исто така, важно е да се напомене дека Instagram објави ажурирање на 27 септември за да ги реши овие проблеми, па затоа се препорачува да бидете сигурни дека вашиот iPhone е ажуриран на најновата верзија (верзија 302).

Други фактори исто така влијаат

Дополнителни фактори кои можат да придонесат за зголемување на температурата вклучуваат употреба на USB-C адаптери за напојување со поголема моќност, особено оние над 20 W, што може привремено да ја зголеми температурата. Ако користите соодветен полнач со поголема моќност кој е во согласност со стандардот USB-C PD (Испорака на енергија), важно е да се забележи дека тој сè уште е безбеден за користење, бидејќи iPhone автоматски ја регулира потрошувачката на енергија.

Конечно, Apple нагласува дека нема ризик за безбедноста на iPhone или долгорочните перформанси, бидејќи iPhone и другите уреди со iOS и iPadOS имаат вградена заштита за да се спречи прегревање. Во случај температурата во iPhone да ги надмине нормалните вредности, уредот ги штити неговите компоненти со регулирање на температурата.

Слични содржини