Ковид: На пациентите со Делта варијанта, двојно повеќе им е потребна болничка нега

од desk4
Луѓето имаат двојно поголема потреба од болничка нега доколку се болни со Делта варијантата на Ковид.
Вакцинацијата го намалува ризикот од сериозни болести од која било варијанта, иако Делта е моменталната закана.
Студијата, предводена од Јавното здравство во Англија (PHE) и Советот за медицински истражувања, опфати 43.338 случаи на Ковид, што се случија помеѓу март и мај – кога и Алфа, исто така позната како Кент, варијанта и Делта циркулираа во Велика Британија.
Најголемиот дел од овие инфекции беа кај луѓе кои сеуште не биле вакцинирани.
На повеќето не им беше потребна болничка нега, но мал дел – 196 (2,3%) од луѓето заразени со Делта и 764 (2,2%) од оние со Алфа – имаа потреба.
Ризикот од прием во болница беше двојно поголем за лица со дијагностицирана варијанта Делта, во споредба со оние со Алфа, откако се прилагодија за разликите како што се возраста, полот и етничката припадност.
Експертите велат дека вакцинирањето треба да го намали овој ризик. И двете дози се потребни за максимална заштита.
Неодамнешна анализа на PHE сугерира дека ефективноста против хоспитализација по две дози е:
96% за вакцината Pfizer-BioNTech
92% за вакцината Оксфорд-АстраЗенека
Други истражувања сугерираат дека иако заштитата од симптоматски инфекции може да исчезне со текот на времето, и двете вакцини сеуште нудат добра заштита од хоспитализации и смртни случаи предизвикани од Делта.
Потребни се неколку недели од примањето на втората доза за да добиете целосна заштита од Ковид.

Слични содржини