Лукашенко нареди затворање на границата со Украина, откриени терористички ќелии

од Stefanija Kuzmanovska

Белорускиот претседател Александар Лукашенко издаде наредба да се затвори целосната граница на Белорусија со Украина, бидејќи беше утврдено дека голема количина оружје и муниција влегуваат во земјата.

„Голема количина оружје и муниција дојде од Украина во Белорусија. Затоа им наредив на граничните трупи да ја затворат целата граница со Украина“, рече Лукашенко во наредбата до владините сили.

„Единствено мирољубиви граѓани можат да влезат во Белорусија“, додаде белорускиот претседател.

Претходно, Лукашенко изјави дека безбедносните сили на земјата ги откриле заспаните ќелии на таканаречениот одред „САМООДБРАНА“, за кој тој обвини дека е поврзан со западните и некои соседни земји, пред се со Германија, САД, Полска, Литванија и Украина.

Целта на овие терористички ќелии е насилно да ја сменат владата. Создаден е Телеграм каналот „Одреди за самоодбрана на Белорусија“, имаше 2.500 следбеници… Тоа е нивната борбена резерва. Ние ги знаеме. И внимание: разговорот припаѓа на државјанин на Германија, г-дин Де Хофман, поранешен државјанин на Русија и Украина “, рече тој, додавајќи дека главниот модератор е државјанин на Русија.

 

Слични содржини