Микробиологот ја решава дилемата: Дали е можно да се заразиме ако ги допреме површините на кои „паднал“ вирусот?

од Берта Китинска

Малку е веројатно дека некое лице ќе се зарази со корона вирус ако дојде во контакт со површина на која претходно паднале честичките на вирусот.

Ова е заклучок од студијата на Емануел Голдман, микробиолог од универзитетот „Рутгерс“ во САД, објавена во „Лансет“.

Тој рече дека болниците тестирале области во близина на пациенти со коронавирус и не откриле заразна варијанта на вирусот, туку РНК, за кој рече дека е „труп“ на вирусот, многу слаб и умира многу брзо “, изјави Голдман, пренесува порталот НПР.

Научниците на почетокот на пандемијата рекоа дека инфекцијата преку контаминирани површини е проблем, а некои студии тврдат дека вирусот корона на површините може да преживее неколку дена.

Се сметаше дека пренесувањето на вирусот се случува кога заразено лице кива или кашла во близина на некоја површина, а лицето се заразило со допирање на таа површина и пренесување на вирусот со рака на очите, носот или устата.Се препорачува да се дезинфицираат се почестите површини, да се бришат намирниците што се купуваат и да се носат раквици.

Специјалист за инфекции на респираторниот тракт, д-р Кевин Финли од Националниот здравствен институт на САД, вели дека нема научни податоци за да се оправдаат дезинфекцијата на рачките и пакувањата на вратите. Дафне Фармер, атмосферска хемичарка од Универзитетот во Колорадо, вели дека прскањето простор со средства за дезинфекција може да биде потенцијално опасно бидејќи може да се создадат токсични честички кои потоа се вдишуваат, што може да предизвика оксидативен стрес.

loading...

Слични содржини