ММФ: Падот на авганистанската економија ќе предизвика бегалска криза

од Nikola Popovski

Авганистанската економија може да падне за 30 проценти оваа година, најверојатно ќе предизвика бегалска криза што ќе ги зафати соседните земји, Турција и Европа, соопшти Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

ММФ ја прекина финансиската помош за Авганистан од 370 милиони долари во август поради „нејаснотиите во меѓународната заедница“ околу признавањето на новата талибанска влада, објави Би -Би -Си.

Владата на американскиот претседател Џо Бајден на почетокот на минатиот месец објави дека не планира да ги ослободи милијарди долари вредните авганистански резерви на злато, инвестиции и девизни резерви што ги имаат во САД, а кои Вашингтон ги замрзна по преземањето на власта на Талибанците.

ММФ во вторникот соопшти дека авганистанската економија, зависна од хуманитарна помош, е „загрозена од тешки фискални и кризи во билансни плаќања“.

„Резултирачкиот пад на животниот стандард ја загрозува сиромаштијата на милиони луѓе и може да доведе до хуманитарна криза“, се вели во економската прогноза на ММФ.

Организацијата со седиште во Вашингтон очекува Авганистан да има економско и безбедносно влијание врз регионот и пошироко, и очекува зголемување на бројот на бегалци.

„Големиот прилив на бегалци може да изврши притисок врз јавните финансии и пазарите на труд во земјите домаќини, да доведе до социјални тензии и да ја нагласи потребата за помош од меѓународната заедница“, велат од ММФ.

Пресметувајќи дека уште еден милион граѓани ќе ја напуштат централноазиската земја, ММФ проценува дека трошоците за нивното сместување ќе се зголемат на 100 милиони долари во Таџикистан (1,3 проценти од БДП на земјата), околу 300 милиони во Иран (0,03 проценти) и повеќе од 500 милиони во Пакистан. (0,2 проценти).

Таџикистан минатиот месец објави дека не може да си дозволи да прими голем број мигранти без меѓународна финансиска помош. Други држави од Централна Азија, исто така, објавија дека не планираат да примат бегалци.

Слични содржини