„Мутациите на вирусот се природен феномен“: Експерт објаснува дали има причина за паника

од Берта Китинска

Вирусологот и микробиолог, д-р Миланко Шеклер, објасни дека појавата на нови видови е сосема нормална појава во природата на вирусот.

За да покаже дека ова се случува често, тој го наведе примерот на коронавирус кај живината.

– Врз основа на искуството околу вирусните инфекции на коронавирусот, вакцините се користат 70 години како мерка на заштита и ние се обидуваме да ја најдеме најдобрата за десетици вакцини од различни видови и комбинација на неколку видови,посочи тој.

Шеклер објасни дека мутациите се сосема нормален феномен. Секогаш ќе има нов вид што може потенцијално да зарази повеќе луѓе или да заобиколи заштита како вакцина. Сепак, тој потенцираше дека тоа не значи дека новите видови доведуваат до поголема смртност.

– Со текот на времето мора да постои рамнотежа помеѓу нас и вирусот. Тоа некогаш би траело со децении и никој не би ни знаел што се случува. Овој вирус има судбина да стане еден од најчестите. За да го постигнеме тоа, имаме можност за вакцинација или инфекција – додаде вирусологот.

Тој верува дека сите вакцини се повеќе или помалку подеднакво заштитени затоа што истражувањето започнало од истите соеви на самиот почеток. Луѓето треба да се вакцинираат, а науката треба да следи нови видови. Сепак, симптомите се исти и сите видови се третираат на ист начин, така што нема потреба јавноста да паничи за тоа.

loading...

Слични содржини