Намирници за кои никогаш не би помислиле дека предизвикуваат гасови

од Stefanija Kuzmanovska

Ако избегнувате храна како грав, наут, зелка и брокула поради надуеност и гасови, треба да додадете и некои помалку познати намирници кои произведуваат гасови на оваа листа.

Имено, нутриционистот Сас Парсад наведува дека некои намирници содржат јаглехидрати кои потешко се разградуваат за нашето тело, а како резултат на тоа овие јаглехидрати завршуваат во нашето дебело црево и создаваат гасови.

„Нивото на гасови се разликува од личност до личност. Нашиот уникатен дигестивен систем, цревните бактерии, нивоата на ензими и чувствителноста играат улога во одредувањето како реагираме на различната храна“, објаснува Парсад.

Јаболка, круши и лубеници
Овошјето е одлична ужина, но овие три намирници можат да предизвикаат гасови. Нутриционистот Парсад наведува дека јаболката, крушите и лубениците се плодови кои содржат релативно повисоки нивоа на фруктоза во споредба со некои други овошја.

Сепак, тој наведува дека е можно да се ужива во овошје со висока содржина на фруктоза без гас. Најдобар начин е да ја намалите количината на овошје или подобро кажано да соберете повеќе зрели плодови.

Мрсна храна
Пржената храна како риба и компири и друга мрсна храна како колачи, бисквити, чоколадо и масните парчиња месо може да предизвикаат гасови.

Една од причините е тоа што на мрсната храна ѝ е потребно подолго време да се разгради во желудникот и тенкото црево од другите хранливи материи како јаглехидратите и протеините. Друга причина е тоа што варењето на мастите бара ослободување на ензими на панкреасот, како што е липазата.

Вештачки засладувачи
Многу производи содржат вештачки засладувачи како што се сорбитол и манитол. Ова се најчестите: протеински пијалоци, газирани пијалоци и житарки, но и јогурти со малку маснотии.

Персад наведува дека некои засладувачи не се апсорбираат добро во тенкото црево и можат да стигнат до дебелото црево недопрени. Таму тие се ферментирани од цревните бактерии, предизвикувајќи гасови и надуеност.

Црвено месо
Црвеното месо содржи аминокиселини кои содржат сулфур кои можат да придонесат за надуеност кај некои луѓе. Она што е важно е дека зеленчукот како што се карфиолот и брокулата може да го зголеми производството на гас поради високата содржина на сулфур.

Затоа, најдобро е да ја избегнувате комбинацијата на овие намирници. Доколку страдате од надуеност и гасови, најдобро би било да ги намалите порциите црвено месо или да го замените со друг извор на протеини како пилешко, мисирка или риба, пренесува Klix.ba.

Слични содржини