Наскоро: Тестови за откривање на нови соеви на коронавирус

од Берта Китинска

Швајцарската фармацевтска компанија „Рош“ објави дека работи на нов дијагностички тест чија цел е откривање на нова варијанта на вирусот корона во лабораториски услови.

Новиот тест, кој ќе се користи во лабораториски истражувања, треба да им олесни на научниците да ги следат мутациите на вирусот, нивната распространетост и потенцијалното влијание врз дијагнозата на инфекции, вакцини и методи на лекување, се вели во соопштението на фабриката.

Наречен CobasSARS-CoV-2 Variant Set 1, тестот овозможува откривање и диференцијација на разни мутации забележани во британската, јужноафриканската и бразилската варијанта.

– Постојаниот надзор и следење на новите варијанти на вирусот корона е клучен за јавното здравство – велат во оваа компанија.

Следењето на нови видови ќе им помогне на здравствените системи да одлучат какви мерки ќе преземат за борба против ковид-19.Тестот може да се користи на фабрички уреди наречени Cobas 6800/8800, широко дистрибуирани лаборатории и болници низ целиот свет.

Дијагностичкиот оддел, глобален фармацевтски гигант од почетокот на пандемијата, започна петнаесет тестови за откривање на коронавирус, а нивниот опсег се движи од молекуларен, преку оние за откривање на антитела до тестови што ја разликуваат коронавирусната инфекција од инфекцијата со грип.

Слични содржини