Нова Тик-ток закана: Момчиња „допираат“ девојчиња и веднаш ги споделуваат, апел за голема претпазливост!

Нов загрижувачки предизвик е најавен повторно на социјалната мрежа ТикТок. Во него, како што предупреди шведската полиција, момчињата се поканети да ги допираат девојчињата, да ги снимат со камера и да го објават или проследат тоа со други корисници.

Според информациите на локалните медиуми, полицијата ги повикала своите сограѓани да ги пријават овие снимки или апел за нивна реализација, доколку се појават на Интернет, а истовремено ги предупредувале и училиштата.

Разговаравме на оваа тема со Катарина Јонев, експерт за сајбер безбедност и воспитувач на деца и родители за опасностите од Интернет и социјалните мрежи.

– Шведската полиција издаде предупредување дека предизвикот за закачување е закажан за 16 април. Целта на тој предизвик беше момчињата да ги допрат девојките на несоодветен начин, да го снимат и да го закачат на „ТикТок“, засега, тој не полета. Веќе имавме неколку предупредувања за предизвици со предупредување. Во март, руската полиција дури апелираше на предизвик во форма на масовно самоубиство. Меѓу другото, шведската полиција им објасни на родителите дека разговараат со децата. Ова беше добра работа што тие се појавија во медиумите и дека се занимаваа со односот помеѓу родителот и детето – објасни Катарина Јонев.

Ова е само еден во низата вознемирувачки предизвици кои кружат со оваа нова социјална мрежа, која, за кратко време, собра голем број на корисници ширум светот.

 

loading...

Слични содржини