ОН предупредија дека голем број астероиди се закануваат на Земјата

од Vladimir Zorba

Човештвото знае само околу 40 проценти од големите астероиди и комети кои влегуваат воземјината орбита, пишува РИА Новости. Покрај тоа, денес се познати повеќе од 25.000 такви објекти, се вели во извештајот објавен на веб-страницата на Научниот и техничкиот поткомитет на Комитетот на ООН за мирно користење на вселената.

„Се проценува дека се идентификувани само околу 40 проценти од значајните објекти во близина на Земјата“, се вели во извештајот.

Документот забележува дека во 2020 година, глобалната мрежа на астрономски опсерватории, лоцирана во повеќе од 40 земји, собрала скоро 39,5 милиони записи од набудувања на астероиди и комети. Од 17 април 2021 година, научниците се запознаени за 25.647 објекти близу до Земјата. Покрај тоа, во 2020 година беа откриени 2.959 такви објекти – рекорден број.

Претходно, научниот директор на Институтот за астрономија на Руската академија на науките Борис Шустов изјави за РИА Новости дека експертите знаат за само едно од десет вселенски тела со големина над 100 метри, и само еден процент од телата со големина од околу 50 метри, како на пр. што бил Тунгунскиот метеоритот. Во исто време, таквите мали тела како оној што падна во Челјабинск не можат однапред да се откријат.

Исто така, според Шустов, Русија открива недоволен број опасни вселенски објекти во споредба со другите земји. Така, од јануари 2019 година, придонесот на Русија за откривање опасни астероиди и комети е 0,1 проценти, а главниот придонес е придонесот на Соединетите држави. На почетокот на 2019 година, експертите знаеја за околу 18 илјади опасни предмети, од кои 99% се астероиди.

Во врска со итноста на таквата закана, главниот научен институт Роскосмос објави дека има намера да формира национален центар за следење опасни астероиди и комети.

Слични содржини