Овој симптом е клучен показател за инфекција со коронавирус: Се манифестира дури на 3 начина

од Aleksandar Petrovski

Многу луѓе кои се заразени со вирусот корона го имаат овој симптом, кој обично се јавува во првата фаза на инфекцијата.

Ендру Чан, професор по имунологија и заразни болести на Универзитетот Харвард, Школата за јавно здравје, ги следеше пациентите со коронавирус, користејќи ја апликацијата Студија за симптоми на Ковид.

Американскиот професор ги следеше сите пријавени симптоми, кога забележа дека апликацијата забележала поголем број случаи на осип и отекување на кожата, како и воспаление на прстите и на прстите на нозете.

Осипот се манифестира на три начина:

Осип од типот уртикарија: ненадејно појавување на испакнатини на кожата кои се појавуваат и исчезнуваат брзо, по околу неколку часа и обично многу чешаат. Може да влијае на кој било дел од телото и често започнува со интензивно чешање на дланките или стапалата и може да предизвика оток на усните и очните капаци. Овие осип може да се појават на самиот почеток на инфекцијата, но тие можат да траат долго време.

Осип на везикула со црвена основа (еритематозен папуларен или везикуларен осип): Области со мали, црвени дамки кои предизвикуваат чешање и можат да се појават на кое било место на телото, особено лактите и колената, како и грбот на рацете и нозете. Осипот може да трае со денови или недели.

Ковид прсти: црвени и виолетови испакнатини на прстите или прстите на нозете, што може да бидат болни, но обично не чешаат. Овој вид осип, најспецифичен за Ковид-19, е почест кај помладите луѓе кои имаат болест и обично се појавуваат во подоцнежна фаза на болеста.

Студијата, која се фокусираше на осипот, опфати околу 336.000 корисници на апликацијата во Велика Британија.

Запотсетување, претходната студија за „Ковид“ откри дека 17% од 11.546 анкетирани лица имаат осип како прв симптом на „Ковид-19“.

Меѓу оние кои пријавиле дека страдаат од осип, 21 процент изјавиле дека тоа е единствениот симптом.
„Иако осип на кожата можеби не е толку вообичаена кај КОВИД, фактот дека тие се јавуваат, фактот дека тие можат да бидат поспецифичен знак, потенцира колку е важно навистина да се процени нивната застапеност и колку се предвидливи“, рече Чан во интервјуто за „Вокс“.

Досега, во Центрите за контрола и превенција на болести не се наведува осип како симптом на коронавирус.

loading...

Слични содржини