Папата испрати порака до светските лидери во Давос

од Stefanija Kuzmanovska

Папата Франциск ги повика учесниците на Светскиот економски форум во Давос од политичкиот, економскиот и деловниот свет да размислуваат надвор од профитот и да користат морални и етички одлуки за да се обидат да го излечат сè поподелениот свет.

Во пораката до најмоќните светски лидери кои се состанаа во швајцарско одморалиште, папата повика на борба против „неправдите кои се основна причина за конфликтот“, првенствено гладот ​​и искористувањето на природните ресурси во корист на малкумина.

„За жал, кога ќе погледнеме наоколу, гледаме сè пораспаднат свет во кој милиони луѓе – мажи, жени, татковци, мајки, деца, чии лица се претежно непознати за нас, продолжуваат да страдаат, па и од последиците на долготрајните конфликти и вистински војни“, напиша 86-годишниот Франциск.

Папата, кој ја направи заштитата на сиромашните и имигрантите еден од најважните моменти на неговото 11-годишно папство, истакна дека глобализацијата во основа мора да има морална димензија во економските, културните и политичките дискусии кои се одржуваат на Светскиот економски форум.

Државите и деловниот свет мора да се обединат во промовирање на етички модели на глобализација кои го ставаат општото добро над стремежот за моќ и индивидуален профит.

„Како е можно во денешниот свет луѓето да продолжат да умираат од глад, да бидат експлоатирани, осудени на неписменост, основна здравствена заштита да им е недостапна и да останат без засолниште?“, запраша тој.

Слични содржини