Пчели убиваат стршлен неколкупати помоќен од себе (видео)

од Aleksandar Petrovski

За љубителите на животинскиот свет, каналот „Нејшенл џиографик“ објави видео на кое се гледа како пчели намамуваат, поточно „паметно“ го насамаруваат и убиваат азиски стршлен, што е 4-5 пати поголем од нив.

Имено, пчелите прво го примамуваат натрапникот во своето осило, го чекаат мигот кога тој целосно паѓа во стапицата, односно кога веќе нема излез, и тогаш сите го напаѓаат.

– Но, пчелите не го боцкаат стршленот, туку сите одеднаш ја засилуваат вибрацијата, создавајќи така топлина од 117 Фарнхајтови степени (47 Целзиусови степени)… Стршленот, всушност, на тој начин е жив спржен, вели нараторот.

Така, местото на осилото останува тајна за другите стршлени.

Азискиот стршлен, познат и како стршлен убиец, со својот убод,е смртоносен за луѓето.

loading...

Слични содржини