Откриена е причината зошто Венецијанскиот канал станал светло зелен

од desk4

Фосфоресцентна зелена течност што се појави во Венецијанскиот Голем канал е предизвикана од хемикалијата флуоресцеин.

Официјални лица за заштита на животната средина го потврдија изворот во понеделникот, откако сликите на социјалните мрежи покажаа светло зелен дел од каналот околу мостот Риалто, во близина на насипот обложен со ресторани.

Флуоресцеин – нетоксична хемикалија – која се користи во подводни конструкции за да се помогне во идентификувањето на истекувањето.

Може да се користи и во медицината – во форма на капки за очи – за да се идентификуваат лезии и туѓи тела, според Националниот институт за здравство и нега.

Слични содржини