Петков му одговори на Лавров: Одамна избравме да бидеме дел од НАТО

од Nikola Popovski

Бугарија сама ќе одлучува за своите одбранбени планови, во координација со партнерите од НАТО, изјави денеска бугарскиот премиер Кирил Петков, повикувајќи ја Русија да се вклучи во дијалог со Западот за намалување на тензиите.

Петков рече во бугарскиот парламент, реагирајќи на изјавата на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров дека безбедносните гаранции што Русија ги бара од Запад во врска со повлекувањето на странските војници, оружје и опрема важат и за Бугарија и Романија како две земји кои не биле членки на НАТО во 1997 година.

„Бугарија е суверена држава, која одамна избра да стане членка на НАТО. Како такви, ние одлучуваме да ја организираме одбраната на нашата земја во координација со нашите партнери“, рече Петков, цитиран од Ројтерс.

Москва бараше правно обврзувачки гаранции од НАТО дека блокот ќе престане да се шири на исток и ќе се врати на границите од 1979 година.

На прашањето што значи тоа за Бугарија и Романија, кои се приклучија на НАТО по 1997 година, руското Министерство за надворешни работи рече дека Русија сака целата странска опрема и војници да се повлечат од тие земји, додаде Ројтерс.

„Станува збор за повлекување на странски војници, опрема и оружје, како и за други чекори насочени кон враќање на ситуацијата на ситуацијата од 1997 година во земјите кои во тоа време не беа членки на НАТО. Тоа ги вклучува Бугарија и Романија“, рече Лавров.

Слични содржини