Почнува самитот на НАТО

од Stefanija Kuzmanovska

Самитот на НАТО започнува денес во Брисел. Тема: Реформи на алијансата во мултиполарниот свет, создадени по крајот на Студената војна, за кои Кина претставува нов предизвик.

Русија, климатските промени, Авганистан и новите технологии исто така ќе бидат на агендата на еднодневниот самит. Собирот ќе биде нешто потесен во обемот отколку претходните години, поради ограничувањата поврзани со ковид-19.

Според „Ројтерс“, 30 лидери на НАТО се очекува да побараат од американскиот претседател Џо Бајден уверувања дека Алијансата може да смета на поддршката на Соединетите држави, нивната најмоќна членка, по четири години критики од поранешниот претседател Доналд Трамп.

Додека Бајден се очекува да ја испрати традиционалната американска порака дека европските сојузници мораат да плаќаат повеќе за сопствената безбедност, НАТО, според „Ројтерс“, ќе се обиде да оди уште подалеку од надворешно-политичката агенда на Трамп – „Америка на прво место“.

„Овој самит со Бајден треба да биде сигнал до светот дека НАТО се врати. Имаше толку многу бучава и беше тешко време. Но, сега всушност можеме да зборуваме за работи што се важни, дефинирајќи ги безбедносните предизвици на нашето време“, рече висок европски дипломат во НАТО.

 

Слични содржини