Поховани пилешки гради полнети со фета и спанаќ

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 150 гр спанаќ

– главица кромид

– една лажица путер

– чешне лук

– сол, бибер

– 4 филети од пилешки гради

– 75 гр фета сирење

– 50 гр брашно

– 1 јајце

– 50 гр брашно за поховање

– 3 лажици масло

Подготовка:

Спанаќот исчистете го, измијте го и оставете го да се исцеди. Кромидот и лукот исчистете ги, исечкајте ги и пржете ги на путер.

Додадете го спанаќот, па динстајте го врз кромидот околу 10 минути. Динстајте додека течноста не испари. Зачинете со сол и бибер, измијте го и исушете го месото, па исечете џеб по должина, сирењето исечете го на коцки, па додадете го во спанаќот.

Филетите наполнете ги со добиената смеса од спанаќ и фета сирење и на крајот затворете ги со дрвени стапчиња или чепкалки.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Месото валкајте го прво во брашно, потоа во убаво изматено јајце и на крај во презла.

Пржете го месото на масло околу 5 минути со постојано вртење. Потоа наредете го месото во длабока тава намачкана со путер и печете 10 минути.

Слични содржини