Португалија стана четвртата земја од ЕУ која ги затвори електраните на јаглен

од Nikola Popovski

Португалија стана четвртата земја од ЕУ која престана да користи јаглен за производство на електрична енергија откако последната електрана на јаглен „Пего“ го прекина производството во текот на викендот.

Еколошките активисти денеска ја поздравија одлуката, иако предупредија дека евентуалниот премин кон производство на електрична енергија со согорување на дрвени пелети ќе биде чекор во погрешна насока.

„Предизвикот сега е да се осигураме дека комуналните претпријатија нема да направат грешка да го заменат јагленот со фосилен гас или неодржлива биомаса“, рече Кетрин Гутман, директорка на кампањата за постепено укинување на електраните на јаглен во Европа до 2030 година.

Согорувањето на јаглен е најголемиот единствен извор на емисии на гасови.

Португалскиот министер за животна средина Жоао Педро Матос Фернандез рече дека предлозите за продолжување на работата на електраната Пего, која е на тендер, вклучуваат биомаса, сончева енергија и производство на електрични возила.

„Да се ​​ослободиме од најголемиот извор на гасови за ефект на стаклена градина е важен ден за Португалија. Но, тоа се влошува со изгледите за претворање на фабриката во постројка за согорување на шуми“, изјави шефот на португалското еколошко здружение ZERO, Франциско Фереира.

Тој додаде дека отфрлувањето на јагленот само за да се префрлите на „следното најлошо гориво не е решение“.

Слични содржини