Продолжен притворот на Беливук и членовите на неговата група

од Stefanija Kuzmanovska

Високиот суд во Белград на 2 август објави дека е донесена одлука со која на Вељко Беливук и 26 други обвинети за најтешките кривични дела им се продолжува притворот до 30 дена, додека уште тројца од групата се пуштени да се бранат од слобода.

Обвинението ги товари обвинетите за сторени неколку кривични дела тешки убиства, заговор за извршување кривични дела, недозволено производство, држење, носење и тргување со оружје и распрскувачки материи, неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, киднапирање, силување, се наведува во соопштението на Високиот суд.

Меѓу другото, притворот им беше продолжен поради опасноста од бегство, влијанието врз сведоците и дека ќе ги повторат кривичните дела за кои е пропишана затворска казна над десет години во краток временски период, се вели во соопштението.

Нивниот притвор беше продолжен поради начинот и сериозноста на кривичните дела што доведоа до јавно вознемирување, што може да го загрози непреченото и правично однесување на кривичната постапка, додаде Високиот суд.

Слични содржини