Путин ГИ ПОТПИША ЗАКОНИТЕ за влез на украински територии во состав на Русија

од Stefanija Kuzmanovska

Рускиот претседател Владимир Путин ги потпиша федералните уставни закони за прием на новите територии во Русија и формирање на нови субјекти на Федерацијата.

Луганската и Доњецката Народна Република, Запорожје и Херсонската област влегоа во состав на Русија.

Да потсетиме, Путин на 30 септември потпиша договор со лидерите на овие територии за нивен прием во Федерацијата, а Уставниот суд ги призна тие договори како во согласност со Основниот закон.

Владимир Путин потпиша договор за анексија на окупираните територии и вети дека Русија никогаш нема да ги предаде и ќе ги брани со сите можни средства.

Во договорите се наведува дека „границите на регионите ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожје, кои се наоѓаат во близина на територијата на други земји, ја претставуваат државната граница на Русија“.

Слични содржини