81
Состојки:
1 кг телешко месо
10 мали црвени компири
3 моркова, исечени
1 зелка исечкана на ленти
1 коцка телешко месо супа, растворенаПодготовка:
Ставете го телешкото месо во голема тава да се свари на бавен оган околу 50 минути. Откако водата ќе зоврие, намалете го шпоретот на слабо и вријте.
Потоа кон него ќе ги додадете компирот, морковите и варете додека зеленчукот не омекне или околу 15 минути. Извадете го месото и оставете го да “отстои” за уште 15 минути.
Ставете го зеленчукот со зелката во сад за печење со капак. Додадете супа. Потоа ставете го и месото во тавата. Покријте и печете во загреана на 200-220 степени печка за околу 1 час.
Служете го месото исечете го на парчиња и гарнирајте со зеленчук.