Русија би можела да го прекине снабдувањето со гас за Европа преку „Северен тек 1“

од Vladimir Zorba

РУСИЈА предупреди дека испораката на гас во Европа преку гасоводот Северен тек 1 може да биде прекината, обвинувајќи ги проблемите со поправките на турбините.

Рускиот амбасадор во ЕУ, Владимир Чижов, изјави за државната новинска агенција РИА дека „целосно нарушување на протокот на гас во гасоводот, кој испорачува гас од Русија до Европа под Балтичкото Море, ќе биде катастрофа за Германија“.

Протокот на гас преку „Северен тек 1“ за Германија е преполовен оваа недела, потег што министерот за економија рече дека има за цел да ја зголеми неизвесноста и да ги зголеми цените на горивото.

Унипер, најголемиот германски увозник на руски гас, вчера соопшти дека испораките од Русија се намалени за четвртина од договорените количини. Серхи Макогон, шеф на украинскиот оператор за транзит на гас, рече дека „намалувањето на снабдувањето со гас е уцена кон ЕУ“.

Слични содржини